Jøssingfjord

Jøssingfjord

Jøssingfjord er kjent fra Altmark-affæren, den første krigshandling på norsk jord under 2. verdenskrig – 16. februar 1940. I Jøssingfjord finner du minnesmerke og informasjonsskilt. Innerst i Jøssingfjord ligger to hus under Helleren, som er en gammel boplass. Husene er fra slutten av 1700-tallet. På stien inn til husene finnes en bronseplate over Kjell Aukrusts figur Mysil Bergsprekken, som skal være født under et steinsprang i Jøssingfjord i 1918. Nordsjøløypen går mellom Jøssingfjord og Sogndalstrand. Du finner en rekke merkede turstier i området, blant annet til spektakulære Kolbolten. Jøssingfjord har en spennende industrihistorie, noe som er en viktig del av Jøssingfjord Vitenmuseum, som etter planen skal stå ferdig høsten 2022.

Jøssingfjord Vitenmuseum

Jøssingfjord Vitenmuseum

Jøssingfjord Vitenmuseum er under bygging i Jøssingfjord, og vil etter planen stå ferdig høsten 2022. Vitenmuseet ønsker å synliggjøre sammenhengen mellom stedets natur, mennesker og teknologi, samt vekke interessen for realfag blant barn og unge. Dalane Folkemuseum står som prosjekteier.

Utstillingene  vil ha tre hovedtema

  • Menneskene i fjorden – om ressursbruk og teknologiutvikling
  • Naturen – hvordan geologiske prosesser har dannet og formet Dalane og lagt grunnlag for bosetning og bergverk i regionen
  • Teknologi – med fokus på bergverk og prosessindustri
Tunellstuo i Jøssingfjord

Tunellstuo «Norges råeste rasteplass!»

Sykkelrasteplassen Tunellstuo ligger i den gamle tunellen på utsiden av tunellen før du kommer til Jøssingfjord fra vest. Her kan du sitte ned og nyte utsikten og få informasjon om da veien ble bygget. Det er bålpanne og sitteplasser. Og du kan overnatte i hengekøyer inne i tunellen om du er ute etter en unik og spektakulær overnattingsplass.