Om Sokndal

Det gode liv i Sokndal

I Sokndal har vi fokus på livskvalitet, identitet og gjestfrihet. Du ønskes velkommen til kystkultur, fredet trehusbebyggelse, lakseelver, innlandsvann, sjø, merkede turstier i en fantastisk natur og mye mer. Bergverksbedriften Titania er kommunens hjørnesteinsbedrift med ca. 240 ansatte. Dette er verdens største ilmenittmalmforekomst og drives som dagbrudd. Ellers har Sokndal et variert næringsliv med en rekke mindre bedrifter.

Overnattingsmuligheter på kulturhotell, campingplass og private hytter/hus. I kommunesenteret Hauge i Dalane finnes en rekke butikker som er kjent for god service. 

Jøssingfjord Vitenmuseum – et senter der natur- og kulturhistorie møtes – er under bygging. Tema vil være: Natur, mennesker og teknologi. Fantastiske turmuligheter i en rekke merkede turløyper. Tellenes Vindpark ble etablert i 2017 og nylig åpnet landets mest komplette motorsportsenter; Motorcenter Norway.

Vi arbeider aktivt for etablering av nye arbeidsplasser. Moderne skole og full barnehagedekning. Ny og moderne lekeplass og skatepark midt i sentrum. Idrettsanlegg med fotballbaner, tennisbane, frisbeegolfbane, sandvolleyball, ballbinge, idrettshall og klatrestativ.

Cittaslow Sokndal

Sokndal var den første kommunen i Norden som sluttet seg til Cittaslow, en internasjonal bevegelse som startet i Italia i 1999. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. I Sokndal er det lov å være annerledes og litt gal.

Vi har begravd Janteloven, har egen Kjærlighetsuke og fokus på de nære ting. Her er det ingen turister – bare gjester!

Besøk gjerne en eller flere av de andre nordiske Cittaslow-kommunene: Kristinestad i Finland, Svendborg og Mariager i Danmark, Djúpivogur på Island samt Ulvik i Norge. Mer informasjon finner du på Facebook: Cittaslow Nordic Network.

Magma Geopark

Geologien i Sokndal og Dalane er spesiell og har resultert i et karakteristisk landskap. Geologiske prosesser for 935 til 920 millioner år siden har etterlatt en spesiell geologisk arv som man ikke finner andre steder. Geologiske ressurser i form av malmårer har resultert i etableringen av bergverksbedriften Titania.

Magma UNESCO Global Geopark er et geografisk område med en geologi av internasjonal betydning, som er anerkjent av UNESCO og der bærekraftig utvikling spiller en svært viktig rolle. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi handler geoparker først og fremst om mennesker – både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur i en geopark. Det er hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner i regionen som du kan utforske!